SUPERPRZEPIS

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane

Rozpływająca się w ustach krucha tarta przygotowana z mąki ryżowej, bez jajek i delikatnego kremu migdałowego frangipane z dodatkiem moreli, jest przepyszną propozycją deseru z morelami na lato.

Składniki:

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane

Kruche ciasto

Krem migdałowy

Dekoracja

  • 2-3 łyżki konfitury morelowej
  • 30 g płatków migdałowych
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane
Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia.

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od wyrobienie kruchego ciasta. Ciasto możemy przygotować w mikserze miksując mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.

Okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką.

Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wylepiamy nim formę razem z bokami. Ciasto nakłuwamy widelcem a nadmiar ciasta odcinamy.

Ciasto schładzamy ok. 30 minut, po czym podpiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu migdałowego

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane
Składniki do przygotowania kremu powinny być w temperaturze pokojowej.

Miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy jaja oraz mąkę migdałową.

Przygotowanie tarty

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane
Ciasto powinno być złociste i delikatne w smaku.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Przygotowany krem migdałowy wykładamy na podpieczone kruche ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki moreli. Tartę pieczemy ok. 30 minut.

Dekoracja tarty

Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipane
Tartę możemy oprószyć również cukrem pudrem.

Konfiturę morelową podgrzewamy z 1-2 łyżkami wody. Upieczoną, jeszcze ciepłą tartę, smarujemy konfiturą i dekorujemy migdałami w płatkach.