monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekko i puszyście:) delikatna tarta z bezą będzie piękną ozdoba na niedzielny podwieczorek, serdecznie zapraszam:)

Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą
Ciasto: Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, proszkiem oraz solą. Dodać pokrojoną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się „lepić” dodać zimne mleko i wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na placek większy niż średnica formy do tarty i przełożyć ciasto do formy, przyciąć w razie potrzeby. Nakłuć widelcem. Następnie położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą. Piec w 180 około 15 minut. Mus: Owoce oczyścić i umyć, osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać cukier puder i postawic na ogień. Gotować aż do rozgotowania owoców. Następnie dodać dżemie oraz mąkę i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i doprawić gałką. Ostudzić. Na podpieczony spód ciasta, wysypać bułką tartą i wylać mus truskawkowy. Beza: Bialka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier puder i ubijać aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać mąkę i wiórki i delikatnie wymieszać. Przełożyć bezę na mus i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut na 180 st. Ostudzić.
Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą
ciasto wyrobić szybko i wstawić do lodówki
Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą
do truskawek dodać dżemix i mąke ziemniaczana
Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą
do ubitej bezy dodać wiórki koksowe i wymieszać
Tarta z musem truskawkowym pod kokosową bezą
upieczona tartę zostawić do całkowitego ostygnięcia