Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Tarta z owocami bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna tarta z budyniem owocami i galaretką, którą przygotujemy bez piekarnika. Idealna na deser, podana z pyszną herbatą.

Tarta z owocami bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z owocami bez pieczenia

 

  • 200g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
  • 100g masła
  • Budyń o smaku toffi
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 średnie gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki borówki amerykańskiej
  • Galaretka o smaku truskawkowym
  • 350ml wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta z owocami bez pieczenia
Zaczynamy od pokruszenia herbatników, następnie łączymy je z miękkim masłem.Gdy powstanie jednolita masa przekładamy ją do formy do tarty. Dokładnie wylepiamy spód oraz brzegi, a formę wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Robimy budyń- odlewamy ¼ szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do pozostawionego mleka dodajemy budyń z torebki i cukier (chyba, że budyń był już słodzony, wtedy pomijamy cukier). Całość dokładnie mieszamy. Jak tylko mleko zacznie się gotować, dodajemy pozostawione mleko, rondelek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce dokładnie myjemy, z gruszek usuwamy gniazda nasienne, a następnie gruszki kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu gruszki nie będą ciemnieć). Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Na schłodzonym spodzie z ciasteczek rozprowadzamy budyń tak, żeby była równa warstwa. Układamy gruszki i borówki i całość zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje, wtedy tarta jest gotowa do podania.
Tarta z owocami bez pieczenia
Pyszny deser który można przygotować bez piekarnika