marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta z owocami leśnymi i pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Letnie przysmaki w tym desery i wypieki z dodatkiem owoców sezonowych goszczą niemal w każdym domu. Owoce z krzaka można wyhodować na działce, jeśli się ją posiada lub kupione na targu.

Tarta z owocami leśnymi i pianką

Składniki:

Tarta z owocami leśnymi i pianką

 

  • 60 dag mieszanych drobnych owoców sezonowych jak jagody, maliny, poziomki, truskawki,
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g. margaryny do pieczenia lub masła,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %,
  • szczypta proszku do pieczenia.
  • Na piankę:
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody.
  • oraz tłuszcz do formy,
  • mąka do oprószenia stolnicy.

Sposób przygotowania:

Tarta z owocami leśnymi i pianką
Składniki na kruche ciasto, czyli mąkę, kostkę tłuszczu, żółtka, cukier waniliowy, śmietankę oraz proszek do pieczenia wyrobić rękoma, zagnieść w kulę, włożyć do miski, wstawić do lodówki na prawie godzinę. Międzyczasie owoce przebrać, opłukać i odsączyć na sitku.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C, ciasto wyjąć i wylepić nim blaszkę do tartej, ponakłuwać powierchnię ciasta widelcem. wstawić blaszkę z ciastem na 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić.

Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić na sztywno z zagęstnikiem, żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, aż napęcznieje. Potem wymieszać spęczniałą żelatynę z kremówką, wlać pół szklanki ajerkoniaku i wstawić misę do lodówki na 35-40 min. Chodzi o to, by masa nie stężała całkiem, by można było nią zalać owoce na cieście.

Odsączone owoce ułożyć na upieczonej tartej,a potem zajrzeć do lodówki, czy masa lekko stężała i po wyjęciu wyłożyć piankę na pokrytą owocami tartą i ponownie wstawić blaszkę z deserem na 2-3 godz. Po wyjęciu kroić na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach z widelczykami do ciast i deserów.

pieczenie