najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z pieczarkami i szynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

10 minut przed końcem pieczenia tartę można posypać startym żółtym serem (około 100 g).

Tarta z pieczarkami i szynką

Składniki:

Tarta z pieczarkami i szynką

 

Sposób przygotowania:

Tarta z pieczarkami i szynką
Ciasto: Do mąki dodać sól, pokrojone w kostkę masło, jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto można od razu po wyrobieniu przełożyć do formy i schłodzić. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Nadzienie: Obrać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem. Dodać szynkę, chwilę podsmażyć. Przyprawić i przestudzić. Jajka roztrzepać. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie podpiec w piekarniku (około 5 minut). Do pozostałych jajek dodać śmietanę, posiekaną natkę i pietruszkę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie i zalać sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.