dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z porem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna pachnąca tarta w stylu francuskim z porem, boczkiem i serem.

Tarta z porem i boczkiem

Składniki:

Tarta z porem i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z porem i boczkiem
Ciasto - mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem. Dodaj szczyptę soli i 2-3 łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń kulę folią i wstaw na ok 30 min do lodówki. Nadzienie - Pory pokrój w talarki. Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop. wlej do rondla tłuszcz wytopiony z boczku, wrzuć pory, dodaj odrobinę wody, posól, przykryj i duś na średnim ogniu 8-10min, aż się zeszklą. Następnie odkryj garnek, niech nadmiar wody odparuje. Zdejmij pory z ognia, dodaj usmażony boczek, wymieszaj, przypraw. Odstaw do ostygnięcia. Polewa - Jogurt wlej do miski, wbij jajka, dodaj sól, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, i ubij na jednolita masę. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą. Pieczenie - Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż formę ciastem, oblepiając również brzegi formy.Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (200st C). Po 20 min pieczenia zmniejsz temp do 170 st i wyłóż na ciasto uduszone pory i polej polewą. Dopiekaj jeszcze ok 25 min. Jeżeli wierzch placka zrumieni się za wcześnie, przykryj formę folią aluminiową lub pergaminem. Tartę podawaj na ciepło.