ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tarta z porem i łososiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakowała. Zrobiłam, zapakowałam, zabrałam do pracy. Nie został nawet okruszek . Miło było usłyszeć że pyszna.

Tarta z porem i łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z porem i łososiem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z porem i łososiem

ETAP 1:

Tarta z porem i łososiem
Tarta z porem i łososiem

Masło posiekać z mąką. Dodać jajko , wodę i zagnieść ciasto. Wylepić ciastem foremkę do tarty. Wcześniej foremkę posmarować masłem. Wstawić do lodówki na ok 15 min.

Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojonego, umytego i osuszonego pora.

Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, sól i dusić kilka minut na mały ogniu. Cebulę z porem zdjąć z patelni, a na patelni położyć oczyszczonego, osuszonego łososia.

Przykryć i usmażyć. Śmietanę wymieszać z jajkiem, pieprzem cytrynowym i koperkiem.

Pora z cebulą wyłożyć na ciasto. Na pora wyłożyć rozdrobnionego na mniejsze kawałki łososia.

Całość zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem, pieprzem cytrynowym, koperkiem i solą.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 30 - 35 min.

Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego