SUPERPRZEPIS

Tarta z porzeczkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tarta z porzeczkami

Ciekawy pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Tarta składa się głównie z porzeczek. Jednak dodałam również czereśnie.

Składniki:

Tarta z porzeczkami

Ciasto

Nadzienie

  • 500 g porzeczek (u mnie porzeczki i czereśnie)
  • 9 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Tarta z porzeczkami

Ciasto

Tarta z porzeczkami
Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Wyrabiamy ciasto jak na tradycyjne kruche. Stopniowo dodajemy lodowatą wodę. Formujemy gładką kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 45-60 minut do lodówki. Możemy podzielić je na 2 części: jedną większą, drugą mniejszą.

Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Wyrabiamy ciasto jak na tradycyjne kruche. Stopniowo dodajemy lodowatą wodę. Formujemy gładką kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 45-60 minut do lodówki. Możemy podzielić je na 2 części: jedną większą, drugą mniejszą.

Nadzienie

Tarta z porzeczkami
Formę na tartę o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i rozwałkowujemy na niej większą część ciasta.

Porzeczki płuczemy, odrywamy szypułki, suszymy. Mieszamy je z 5 łyżkami cukru. Wiórki kokosowe mieszamy z 4 łyżkami cukru, mąką i roztopionym masłem. Formę na tartę o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i rozwałkowujemy na niej większą część ciasta. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski.

Przygotowanie do pieczenia

Tarta z porzeczkami
Na spód wykładamy mieszankę wiórków kokosowych. Na wierzch kładziemy porzeczki.

Na spód wykładamy mieszankę wiórków kokosowych. Na wierzch kładziemy porzeczki.

Przygotowanie do pieczenia

Tarta z porzeczkami
Układamy paski z ciasta. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 190 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.

Układamy paski z ciasta. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 190 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.

Tagi:

tarta