Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Tarta z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kwaskowaty smak rabarbaru przełamałam słodkim budyniem waniliowym, a że jestem łasuchem dodatkowo tartę polałam pysznym miodem kolendrowym.

Tarta z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z rabarbarem

Ciasto:

 

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 l mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem

Etap 1:

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i budyniem polana miodem kolendrowym.

Z podanych składników ugotować budyń.

Etap 2:

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i budyniem polana miodem kolendrowym.

Z mąki, cukru, jajka, masła i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do 1 godz. do lodówki.

Etap 3:

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i budyniem polana miodem kolendrowym.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do rondla zasypać cukrem i smażyć ok. 5 minut, aż lekko puści soki.

Etap 4:

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i budyniem polana miodem kolendrowym.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Formę do tarty wysmarować masłem. Pierwszą część ciasta, podsypując mąką rozwałkować na cienki placek i za pomocą wałka przenieść do formy. Ciasto nakłuć widelcem.

Etap 5:

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i budyniem polana miodem kolendrowym.

Następnie nałożyć budyń oraz rabarbar odsączony z nadmiaru soków.

Etap 6:

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i budyniem polana miodem kolendrowym.

Pozostałą cześć ciasta cienko rozwałkować i nałożyć na wierzch rabarbaru. Ciasto delikatnie skleić po bokach. Za pomocą kieliszka wyciąć otwory. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. Polać miodem kolendrowym.