czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Tarta z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kwaśny rabarbar idealnie komponuje się z kruchym ciastem i kruszonką, pazura tarcie dodaje ocet balsamiczny :)

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Tarta z rabarbarem i kruszonką

 

  • ciasto:
  • 20 dkg maki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki zimnej wody

 

  • rabarbar:
  • 2 duże laski rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 cukier waniliowy

 

  • kruszonka:
  • 10 dkg margaryny
  • 10 dkg zmielonych orzechów
  • 3/4 szklanki maki
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem i kruszonką
Z rabarbaru odciąć liście i końcówki, umyć i pokroić w półtoracentymetrowe kawałki, dodać ocet, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić do lodówki do zamarynowania, najlepiej na całą noc.

Z mąki, margaryny, cukru i wody zagnieść szybko ciasto i wykleić nim formę do tarty (26 cm). Na cieście rozłożyć osączony z marynaty rabarbar.

Sos przelać do garnka i zredukować. Margarynę na kruszonkę rozpuścić i wymieszać z orzechami, mąką i cukrem. Wymieszać i wyłożyć na rabarbar. Polać zredukowanym sokiem.

Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.