patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Tarta z karmelizowaną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobra tarta na obiad jak i kolację. Kruche ciasto znakomicie komponuje się z suszonymi pomidorkami, sosem przecierowym oraz mozzarellą.

Tarta z karmelizowaną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z karmelizowaną cebulką

Składniki na Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 łyżki zimnej wody.
  • 2 łyżki majeranku

Ciasto na farsz

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 10 pomidorków suszonych z zalewy
  • 2 pomidory świeże
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki majeranku i bazylii

dodatkowo

  • świeży szpinak i sos ja dałam własnej roboty czosnkowy

Sposób przygotowania:

Tarta z karmelizowaną cebulką
Wyrabianie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą. Masło do ciasta musi być zimne. Formuję dwie kule. Następnie wkładam do lodówki na 30 min.

W tym czasie szykuję farsz. Cebulę kroję w plastry. Garnek o grubym dnie rozgrzewam a następnie wlewam oliwę z oliwek i wrzucam cebulę. Cebula musi się krótko smażyć , do zmięknięcia. Następnie wrzucam łyżeczkę cukru a następie dalej smażę cebulę do skarmelizowania.

Pomidory kroję w ćwiartki dodaję do cebuli. Całość smażę ok 2 minuty. Pomidorki suszone kroję w kostkę. Mozzarellę kroję w plastry.

Z lodówki wyciągam ciasto. Rozwałkowuję na cienko. Ciasto przekładam do blachy a a następnie nakłuwam widelcem. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 10 min, góra-dół.

Po upieczeniu wyciągam tarte i polewam koncentratem, następnie wykładam na spód karmelizowaną cebulkę ze świeżymi pomidorami. Następnie układam suszone pomidorki oraz mozzarellę .

Całość posypuję majerankiem i bazylią. Piekę przez 10 min w 180 stopniach góra -dół, aż ser się lekko roztopi.

Dekoruję szpinakiem oraz polewam własnym sosem czosnkowym. Smacznego. 
Tarta z skarmelizowaną cebulką
Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto.
Tarta z skarmelizowaną cebulką
Do skarmelizowanej cebulki wrzucam świeże pomidory.
Tarta z skarmelizowaną cebulką
Ciasto wyjmuję z lodówki, wałkuję, przekłądam do formy a anstęnie nakłuwam widelcem.
Tarta z skarmelizowaną cebulką
Na upieczony spód wykładam składniki a następnie zapiekam .

Tagi:

tarta