Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Tarta z soczewicą i czerwoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wegetariański obiad lub kolacja w sam raz dla osób nie przepadających za mięsem ( czyli dla mnie;-).

Tarta z soczewicą i czerwoną papryką

Składniki:

Tarta z soczewicą i czerwoną papryką

 

 

  • Nadzienie:
  • 175 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml warzywnego wywaru z kostki
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej, sól

Sposób przygotowania:

Tarta z soczewicą i czerwoną papryką
Najpierw robimy ciasto, miksując mąkę, wodę, margarynę i jajko w misce i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 30 minut.Soczewicę płukamy, cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Soczewicę zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy około 10 minutaż woda wsiąknie w soczewicę. Ugniatamy widelcem na papkę. Paprykę i cebulę podsmażamy na oleju aż zmiękną. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy. Solimy do smaku i mieszamy. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie. Wylepiamy ciastem foremkę do tarty (24cm) i nakłuwamy ciasto widelcem. Nakładamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut (200stopni).