thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z szynką, szparagami i kozim serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Prosty sposób na efektowny i smaczny posiłek. I nie trzeba wyrabiać ciasta:)

Tarta z szynką, szparagami i kozim serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z szynką, szparagami i kozim serem

 

  • 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego z lodówki
  • 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami
  • 4 plastry wędzonej szynki, np westfalska, szwarcwaldzka
  • 10 dag koziego sera, np chevrette
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu bałkańskiego
  • sól, pieprz świeżo mielone
  • płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów)
  • listki świeżego tymianku
  • odrobina oliwy

 

Sposób przygotowania:

Tarta z szynką, szparagami i kozim serem
Szparagi włożyć, do garnka z osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru, tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować 5-7 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zagiąć do środka na 1 cm i widelcem utworzyć wzorek. Brzegi posmarować oliwą. Jajka lekko rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować na cieście. Następnie posypać grubo startym serem, obłożyć plastrami szynki i odcedzonymi z wody szparagami (wodę i odcięte końcówki można wykorzystać do zrobienia zupy;) Piec ok. 20-22 minut do zezłocenia się brzegów. Gotową posypać listkami tymianku, kroić nożem do pizzy:)
Tarta z szynką, szparagami i kozim serem
Etap 1
Tarta z szynką, szparagami i kozim serem
Etap 2
Tarta z szynką, szparagami i kozim serem
Etap 3
Tarta z szynką, szparagami i kozim serem
Etap 4