wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Tarta z tofu i brukselką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lżejsza wersja tarty - bez ciasta na spodzie, z kremowym tofu, kozim serem i z dodatkiem brukselki i papryki.

Tarta z tofu i brukselką

Składniki:

Tarta z tofu i brukselką

 

  • ½ kg brukselki
  • 2 papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g tofu
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g serka koziego
  • 100 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Tarta z tofu i brukselką
Brukselkę umyć i każdą przekroić na połowę, obtoczyć w oliwie i ułożyć w formie do zapiekania. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i upiec w 220 stopniach z funkcją opiekania od góry – przewracać aż skórka z każdej strony zczarnieje.

Odłożyć do torby foliowej. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i wstawić brukselkę – piec ok 20 minut. W tym czasie zmiksować razem tofu, ser kozi, jajka i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem.

Z przestygniętej papryki ściągnąć skórkę i pokroić paprykę w kosteczkę – dodać do masy. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wylać masę z papryką.

W masę powkładać upieczoną brukselkę, przekrojonymi częściami do góry.

Posypać na wierzchu serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.