Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Tarta z truskawkami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 435
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na kruchym, dwukolorowym spodzie. Łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i efektowna. Doskonała nie tylko na letnie przyjęcie!

Tarta z truskawkami i mascarpone

Składniki:

Tarta z truskawkami i mascarpone

ciasto

wierzch

  • galaretka truskawkowa
  • 25 dag mascarpone
  • cukier wanilinowy
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i mascarpone
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z kawałkami masła, dodać cukier, żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną wyrobić z kakao. Oba ciasta schłodzić.

2. Ciasto jasne i ciemne rozwałkować, pokroić w pasy. Formę na tartę wyłożyć pasami ciasta jasnego i ciemnego układając je na przemian i zlepiając połączenia. Ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 min w 200°C. Wystudzić.

3. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku, wystudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem wanilinowym. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połączyć obie masy, wyłożyć na upieczony spód.

4. Truskawki umyć, osączyć, każdą przekroić na pół. Rozłożyć na kremie, posmarować tężejącą galaretką, schłodzić.