zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Tarta z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Świetny deser, masa budyniowa z galaretką i truskawki na kruchym spodzie, doskonała kompozycja. Zasmakuje zarówno małym jak i dużym.

Tarta z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z truskawkami i galaretką

 

  • Kruche ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 galaretka ( u mnie multiwitamina)
  • 20 dag masła
  • Dodatkowo
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyki dżemu ( u mnie rabarbarowy)
  • galaretka truskawkowa + 400 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i galaretką
Najpierw przygotowuję ciasto, zagniatam składniki, gotowe ciasto owijam folia i wkładam na jakieś pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyklejam nim formę ( 28 cm średnicy ) wyłożoną papierem do pieczenia, można pominąć papier, wówczas należy blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekę jakieś 20 -25 minut w 180 st C ( do zrumienienia) Odstawiam aby ostygła.



W między czasie rozpuszczam galaretkę truskawkową w 400 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.



Teraz przygotowuję masę: W 2/3 częściach mleka rozpuszczam cukry i zagotowuję, w 1/3 mieszam jajka, budyń i mąki , mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Do gotowego budyniu wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam do całkowitego połączenia. Odstawiam do przestudzenia, raz za czas mieszając. Jak przestygnie(ma być ciepłe) wkładam kostkę masła i dokładnie miksuję masę .



Zimną tartę smaruję dżemem, wykładam wystudzoną masę ,układam na niej ciasno truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką.


Tarta z truskawkami i galaretką
Najpierw przygotowuję ciasto, zagniatam składniki, gotowe ciasto owijam folia
Tarta z truskawkami i galaretką
W 2/3 częściach mleka rozpuszczam cukry i zagotowuję, w 1/3 mieszam jajka, budyń i mąki
Tarta z truskawkami i galaretką
Jak przestygnie(ma być ciepłe) wkładam kostkę masła i dokładnie miksuję masę .
Tarta z truskawkami i galaretką
Zimną tartę smaruję dżemem, wykładam wystudzoną masę ,układam na niej ciasno truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką.