bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ulubiony sposób na tuńczyka

Tarta z tuńczykiem

Składniki:

Tarta z tuńczykiem

 

  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • łyzka lodowatej wody
  • troszke soli
  • łyzeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie)
  • 2 puszki tuńczyka odsaczonego z zalewy (ja daje jednego z wody odsaczonego i jednego z oleju)
  • 1/2 szkl. majonezu
  • szklanka śmeitany
  • 3 cebulki posiekane
  • 3 jajka lekko ubite
  • 1/2 szkl. sera utartego (najlepiej czeddar ale ja daje gouda)
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego lub natki pietruszki moze byc nawet suszona
  • odrobina pieprzu

Sposób przygotowania:

Tarta z tuńczykiem
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Masło i mąke łączymy razem rozdrabniając az powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wode i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Nastepnie wyrabiamy na stolnicy i wykładamy na wysmarowna formę do tart (nalepiej lub tortownice), nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na 10 min. Tylko na tyle zeby sie ciasto delikatnei podpiekło. W tym czasie robimy farsz: łaczymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wlewamy farsz na ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na 20-25 min., az sie wierzch zrumieni. Smakuje super na goraco ale jeszcze lepiej na zimno. Ciasto mozna zastąpić gotowym arkuszem ciasta strudlowego (6 sztuk), które rozkładamy, każdy smarujemy stopionym masłem i wykładamy nimi forme, a na nie wylewamy farsz. Wtedy pieczemy troszkę dłuzej ok. 35 min. Ja tego jeszcze nei próbowałam. Przepis pochodzi z "Słodkie i pikantne placki" Anne Wilson z 1994.