MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta z tuńczykiem w tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę.

Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Ciasto:

Farsz

  • 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano)
  • 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry
  • 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g)
  • 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Ciasto: Margarynę (w temperaturze pokojowej) dodałam do przesianej mąki w misce, połączyłam z resztą składników i zagniotłam elastyczne ciasto.

Ciasto owinęłam folią spożywczą i przez godzinę chłodziłam w lodówce. Schłodzone podzieliłam na dwie części - 2/3 i 1/3. Tą większą przy pomocy folii spożywczej rozwałkowałam na kształt formy (u mnie średnica 26cm) z zakładkami, czyli okrąg większy o około 3-4 cm (użyć można też blaszki kwadratowej czy prostokątnej).

Plackiem wyłożyłam formę aż po brzegi i gęsto nakłułam widelcem, po czym podpiekłam około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Drugi kawałek ciasta rozwałkowałam (też przez folię-wtedy jest pięknie gładkie) i foremkami do ciastek wycięłam gwiazdki i serduszka (można dowolne kształty).

Przyozdobiłam nimi wierzch tarty przed pieczeniem.

Farsz: Sos pomidorowy przelałam do miski, wsypałam odsączoną kukurydzę z groszkiem, dodałam starty ser żółty i przyprawy, wymieszałam łyżką.

Na podpieczony spód ułożyłam 2 plastry sera żółtego, rozłożyłam połowę farszu, położyłam kolejne 2 plastry sera i pokryłam resztą farszu. Na to ułożyłam i lekko wcisnęłam kawałki tuńczyka. Wierzch, jak wspomniałam, przyozdobiłam wyciętymi foremką gwiazdkami i sercami. Całość piekłam jeszcze około 20-25 minut. 
Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
W smaku doskonała, świetna propozycja świąteczna lub jako posiłek na co dzień
Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Ciasto wałkujemy przez folię - dzięki temu jest gładkie
Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Drugi kawałek ciasta też wałkujemy i wycinamy ozdoby
Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Na podpieczonym spodzie układamy warstwy tarty
Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Na wierzch układamy tuńczyka i ozdobne kawałki ciasta

Tagi:

danie ryba tarta