karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najsmaczniejsze danie jakie miałam okazję niejednokrotnie jeść podczas pobytu w Anglii. Zachęcam do spróbowania.

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełbasą

Składniki:

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełbasą

Na ciasto

Na zalewę do tarty

  • Śmietanka 30%- 500ml
  • Jajka-3duże
  • Sól,pieprz

Składniki do tarty

  • Ser żółty- 100 g startego
  • Filet z kurczaka- ok 100 g
  • Kiełbasa wiejska-kilka cienkich plastrów
  • Pieczarki- 150 g
  • Cebula-1 średnia
  • Ser camembert- 50 g
  • Sól, pieprz
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełbasą

Przygotowanie ciasta

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełasą
Gotowe ciasto odkładam na chwilę by odpoczeło

Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję sól i masło. Najpierw całość siekam nożem, by masło było w małych kawałkach, a potem dolewam wodę, i zagniatam, aż będzie gładkie.

Przykrywam ściereczką i odkładam na ok 15 minut.

Przygotowanie "farszu" do tarty

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełasą
Wszystkie składniki kroję na mniejsze kawałki

Płukam filet i kroję na cienkie paseczki. Posypuję go papryką słodką, szczyptą soli,
szczyptą pieprzu oraz majerankiem. Odkładam do lodówki na chwilę.

Pieczarki kroję w paski i podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Ser camembert kroję na mniejsze kawałki, to samo robię z cebulą.

W zasadzie do tego dania można użyć różnych składników. Ważne jest to,aby składniki do siebie pasowały.

Możecie dać mięsa, warzywa, owoce morza,ryby,itp

Zalewa do tarty

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełasą
śmietanka zmieszana z resztą składników.

Śmietankę wlewam do miseczki, wbijam jajka i przyprawiam. Całość mieszam tak, by powstał jednolity płyn.

"Składanie" potrawy

Tarta z warzywami, kurczakiem i kiełasą
Wszystkie składniki wrzucam do formy i zalewam śmietanką

Ciasto cienko wałkuję i wkładam do formy. Ja niestety nie mam formy do tarty więc użyłam tortownicy i aby mi ciasto nie spłynęło podczas podpiekania założyłam je za krawędzie formy.

Ciasto podpiekam w 180 stopniach aż się zrumieni(ok 15 min). Po podpieczeniu, spód posypałam serem żółtym, następnie wrzuciłam wszystkie składniki i zalałam zalewą.

Piekłam w 180 stopniach przez ok 30 minut. Zasada jest taka, żeby po tym czasie potrząsnąć lekko formą i jeśli środek tarty nie odrywa się od całości to można zakończyć pieczenie.

Tartę najlepiej trochę przestudzić zanim zacznie się ją kroić.