jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z wędzonym łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tarta to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Słodkie wypełnienie idealnie sprawdza się na deser. Wypełnienie na słono na obiad lub kolację. To tradycyjne danie kuchni francuskiej często gości u mnie w domu.

Tarta z wędzonym łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z wędzonym łososiem

 

  • Tarta o średnicy 20 cm
  • Ciasto:
  • 180 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • Sól ziołowa do smaku,
  • 1/3 kostki margaryny,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 1 pomidor,
  • 150 gram wędzonego łososia,
  • Kilka zielonych oliwek (ok. 8-10),
  • 3 łyżki startego sera mozzarella w kulce na wierzch tarty,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Spoiwo:
  • 3 łyżki startego sera mozzarella w kulce,
  • 1 duże jajko,
  • 1, 5 łyżki śmietany,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • łyżka płaska pokrojonego koperku,

 

Sposób przygotowania:

Tarta z wędzonym łososiem
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gdyby było za twarde dodajemy wodę. Gotowe schładzamy około 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy dno formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem. NADZIENIE: Składniki spoiwa przekładamy do garnka i razem miksujemy. Doprawiamy do smaku. Na wyłożone ciasto wylewamy połowę spoiwa. Układamy na nim pokrojonego w plastry pomidora. Następnie wykładamy łososia i pokrojone na połówki oliwki. Całość zalewamy pozostała ilością spoiwa. Tratę wstawiamy do piekarnika na około 35 minut (180˚C). Pod koniec posypujemy ją serem mozzarella. Gdy ten się rozpuści tarta jest gotowa. Przed podaniem posypujemy zieleniną- u mnie natką pietruszki.
Tarta z wędzonym łososiem
Składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto
Tarta z wędzonym łososiem
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowana formę.
Tarta z wędzonym łososiem
Składniki spoiwa mieszamy razem i doprawiamy do smaku
Tarta z wędzonym łososiem
wyłożone składniki nadzienia zalewamy spoiwem