Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Tarta z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy spód delikatna masa budyniowa przełamana owocowymi wiśniami. Czy może być coś lepszego niż kawałek takiej tarty?

Tarta z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z wiśniami

Spód

  • 2 łyżeczki lodowatej wody
  • 1 żółtko L
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 115 g masła zimnego
  • szczypta soli

Budyń

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tarta z wiśniami
Do przesianej mąki dodać masło i posiekać nożem do uzyskania charakterystycznej kruszonki. Wlać żółtko, doać sól, cukier oraz wodę i zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażalnika na 15 minut.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować tluszczem i oprószyć mąką pszenną a następnie formę wykleić rozwałkowanym ciasten na grubośc około 3 mm. Umieścić w zamrażalniku na 10 minut. Wyciągnąć i rozłożyć na cieście papier do pieczenia, wysypać fasolę i piec w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Usunąć papier i fasole i piec jeszcze 7 minut do złocistego koloru. Napełnić budyniem i wcisnąć w neigo wiśnie. Piec przez 25 minut aż wierzch się zetnie w temperaturze 190 stopni.

Budyń: Wszytskie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do całkowitego połączenia.

Smacznego
Tarta z wiśniami
Śliczne kolorowy w moim piekarniku aż nei mgoe siędoczekać:)
Tarta z wiśniami
Warto ponakłuwać ciast oprzed włożeniem do piekarnika:)