SUPERPRZEPIS

Tarta z żurkiem

  • 6
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 22
Tarta z żurkiem

Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)

Składniki:

Tarta z żurkiem

 

  • spód:

 

  • 250 g maki pszennej typ 500
  • 150 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli

 

 

  • dodatki
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 2 białe kiełbasy
  • 3 jajka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tarta z żurkiem

ETAP 1:

Tarta z żurkiem
mąka masło pokrojone żółtka w misce przyprawy

Masło zimne kroję w kostkę, dodaję mąkę przesianą, żółtka, sól,wodę i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruje masłem.

Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy., nakłuwam widelcem.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

ETAP 2:

Tarta z żurkiem
spód do tarty podpieczony wystudzony w formie

Formę do tarty smaruje masłem,Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem żeby się nie kleiło do wałka. Odrywam papier i przekładam do formy, nakłuwam widelcem.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumienia.

ETAP 3:

Tarta z żurkiem
jajka śmietana gęsta żurek w proszku majeranek

Jajka wbijam do miski, dodaję śmietanę, żurek, sól, pieprz, majeranek, czosnek, całość mieszam.

ETAP 4:

Tarta z żurkiem
jajka ugotowane ułożone na spodzie tarty wylana masa jajeczna

Boczek pokrojony przesmażam na patelni, jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pól. Kiełbasę kroję na plastry.

Do spodu farmy przekładam jajka, dodaję kiełbasę, boczek i wylewam masę.

Piekę jeszcze 15 minut temp 190 stopni aż masa się zetnie.