SUPERPRZEPIS

Tarta ze śliwkami

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Tarta ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Zawsze obiecuję sobie, że poczekam z krojeniem aż ciasto będzie absolutnie zimne i znów nie wytrzymałam! Zapraszam :)

Składniki:

Tarta ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego ( przepis w moich zbiorach)
  • 150 g margaryny Kasia
  • Nadzienie
  • 350 g śliwek
  • 250 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami
Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól oraz cukier puder. Wymieszać. Dodać ekstrakt oraz margarynę. Zacząć zagniatać ciasto. Dodać jajko i szybki dokończyć zagniatanie tworząc elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.



Nadzienie: Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Z 250 ml mleka odlać około 50 ml i rozprowadzić w nim proszek budyniowy i cukier puder. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę. Cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przelać śmietanę, dodać jajka i wszystko mikserem ubić. Dodać wystudzony budyń i na niskich obrotach wymieszać.



Wykonanie: Ciasto albo rozwałkować i wyłożyć foremkę do tarty lub po prostu wylepić dno i boki ciastem. Na ciasto wylać masę budyniowo-śmietanową, wyrównać. Ułożyć cząstki owoców. Piekarnik rozgrzać do 160 st i piec 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić aby tarta ostygła. Smacznego!
Tarta ze śliwkami
tarta w przekroju krojona była jeszcze ciepła dlatego troszkę "nierówna " jest
Tarta ze śliwkami
do suchych składników dodać masło i zagniatać ciasto
Tarta ze śliwkami
do ubitej śmietany z jajkami dodać budyń i wymieszać
Tarta ze śliwkami
na ciasto wylać masę budyniowo-śmietanową i ułożyć owoce