Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta ze śliwkami i sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta ze śliwkami podana w niecodzienny sposób, bo z gorącym śliwkowo-winnym sosem z odrobiną chili i cynamonu.

Tarta ze śliwkami i sosem śliwkowym

Składniki:

Tarta ze śliwkami i sosem śliwkowym

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1,3 kg śliwek
  • 1/3 szklanki cukru białego do śliwek
  • Chili w proszku
  • Łyżka cynamonu
  • 3 łyżki cukry brązowego
  • 5 dag masła
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru do białek

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami i sosem śliwkowym
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru i masła, dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3, obie owijamy folią. Większą część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki.

Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, podgrzewamy z dodatkiem cukru. Dodajemy szczyptę chili.

Część śliwek (ok. 1/4) odkładamy w osobnym naczyniu, rozdrabniamy blenderem, dodajemy czerwone winoi cynamon, zagotowujemy.

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nią formę na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy śliwki. Śliwki posypujemy brązowym cukrem, wykładamy na nie kawałeczki masła.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Cna 20 minut. W międzyczasie ubijamy pianę z białek i cukru.

Po 20 min. na śliwki ścieramy ciasto z zamrażarki, wykładamy pianę, pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z gorącym sosem.