SUPERPRZEPIS

Tarta ze szpinakiem i jajem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Tarta ze szpinakiem i jajem Więcej zdjęć (2)

Tarta z jajem wiosenna i zielona. Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci i szpinaku. Szpinak mogę jeść w rożnych kombinacjach. Dobrze przyprawiony jest pyszny.

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i jajem

 

 

 

  • 3 łyżki zimnej wody

 

  • 1/2 łyżeczka soli

 

  • 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej

 

  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i jajem

Mąka przesiana dodane żóltka masło przyprawy

Tarta ze szpinakiem i jajem

Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem żółtka, sól, czubrycę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty.

Tarta podpieczona wcześniej nakłuta widelcem w formie

Tarta ze szpinakiem i jajem

Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15-20 minut około, aż się lekko zarumieni.

Szpinak umyty pokrojony przesmażony na patelni doprawiony

Tarta ze szpinakiem i jajem

Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko żeby odsączył się z nadmiaru wody.

Ser feta pokrojony jajka dodane jogurt grecki w misce

Tarta ze szpinakiem i jajem

Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona. Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na około 25 minut. Podaję z pokrojonym koperkiem.