Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tarta z ciasta francuskiego z dużą ilością sera

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na łyżce masła przez ok. 5 minut. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy ser ricotta, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszamy. Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Roztrzepane jajko mieszamy z jogurtem i doprawiamy pieprzem do smaku. Rozwałkowane ciasto francuskie przenosimy do blaszki do pieczenia tarty. Wyklejamy spód i boki, zostawiając trochę ciasta na paseczki do przykrycia wierzchu tarty. Na spodzie wykładamy szpinak z serem ricotta, na tym układamy fetę i suszone pomidory i całość zalewamy sosem z jogurtu i jajek. Na wierzchu układamy jeszcze wzorek z paseczków ciasta francuskiego (ja użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty). Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem
Na cieście francuskim wykładamy szpinak
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem
Kładziemy też pomidory i fetę pokrojoną w kostkę
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem
Zalewamy sosem i przykrywamy paskami ciasta
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem
Kawałek pysznej tarty idealny na obiad