kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta ze szpinakim na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna i łatwa tarta dla każdego

Tarta ze szpinakim na cieście francuskim

Składniki:

Tarta ze szpinakim na cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie szpinaku (najlepiej brykiet)
  • kawałek sera koziego białego ( około10cm na 10cm) lub sera pleśniowego z niebieska pleśnią Roquefort
  • pól opakowania serka ricotta, lub mascarpone
  • ćwierć cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gr sera żóltego
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakim na cieście francuskim
Ciasto francuskie układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze podanej na opakowaniu przez około 5 min. Masło (odrobinę) rozgrzewamy na patelni. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnnie z rozgrzanym masłem. Chwilę smażymy. Dodajem mrożony szpinak oraz pod koniec wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Ochładzamy trochę i mieszamy z serkiem ricotta. Dodajemy pokrojony w kostkę (około 1,5cm) ser kozi. Mieszamy i wykładamy masę na ciasto francuskie. Na wierzch grubo posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 min. Aż zapiecze się zółty ser. Pyszna na ciepło i na zimno ( ja wolę na zimno)