WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tartaletki jajeczno - szczawiowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, kruche tartaletki z nadzieniem jajeczno -szczawiowym z żółtym serem. Bardzo fajne na gorąco i po wystudzeniu.

Tartaletki jajeczno - szczawiowe

Składniki:

Tartaletki jajeczno - szczawiowe

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tartaletki jajeczno - szczawiowe
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, masło i jajko. Zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy do lodówki owinięte w folię.

Szczaw oczyszczamy, płuczemy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wysmażamy i przestudzamy.

Jajka lekko ubijamy, dodajemy szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i mieszamy.

Foremki wykładamy rozwałkowanym ciastem i podpiekamy kilka minut pod obciążeniem. Następnie wypełniamy nadzieniem, posypujemy resztką sera i zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.

Tagi:

szczaw jajka ser