SUPERPRZEPIS

Tartaletki owsiano- porzeczkowe

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tartaletki owsiano- porzeczkowe Więcej zdjęć (5)

Tartaletki z sezonowymi owocami to moja propozycja na letni deser. Osobiście polecam eksperyment z owsianym budyniem. Smakuje on pysznie w połączeniu z ciastem kruchym i orzeźwiającymi porzeczkami

Składniki:

Tartaletki owsiano- porzeczkowe

CIASTO

  • 200 gram mąki tortowej,
  • 50 gram mąki owsianej,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

OWSIANY BUDYŃ

  • 3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Ewentualnie cukier do smaku
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła

DODATKOWO

  • Około 250 gram porzeczki czerwonej,
  • Tłuszcz do smarowania foremek,
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Tartaletki owsiano- porzeczkowe

ETAP 1

Tartaletki owsiano- porzeczkowe
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, jajko, tłuszcz, proszek do pieczenia oraz cukier puder.

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy.

Foremki smarujemy tłuszczem.

ETAP 2

Tartaletki owsiano- porzeczkowe
foremki wykładamy kruchym ciastem

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki foremek.

Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia w 180°C około 15-20 minut.

Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Tartaletki owsiano- porzeczkowe
płatki gotujemy na mleku

BUDYŃ:
W dwóch szklankach mleka gotujemy płatki owsiane. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtka.

Gdy płatki zmiękną zalewamy je przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Tartaletki owsiano- porzeczkowe
budyń łączymy z masłem

Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.

ETAP 5

Tartaletki owsiano- porzeczkowe
środki upieczonych babeczek wypełniamy budyniem

Gdy tłuszcz się rozpuści, budyniem wypełniamy środki upieczonych tartaletek. Wierzch deseru posypujemy przepłukaną i osuszoną czerwoną porzeczką. Całość pozostawiamy, do ostygnięcia.

Przestudzone tartaletki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.