MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne kruche tartaletki z borówkami

Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą

 

 

  • masa budyniowa z borówkami:
  • 300g borówek
  • 2 łyżki cukru
  • 150-200ml wody
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (opakowanie)

 

  • beza:
  • 3 białka,
  • 3 łyżki pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.Foremki do tartaletek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny margaryny. Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami. Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180stopni.Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka :) Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier. Gdy zaczną się gotować - wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier - cały czas miksując. Na koniec wsypujemy skrobię - miksujemy. Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową. Gdy masa ostygnie, szprycą wyciskamy bezę. Babeczki wkładamy do piekarnika, i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą
Na upieczone babeczki nakładamy masę budyniową z borówkami
Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą
Gdy masa budyniowa ostygnie szprycą wyciskamy bezę