2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takimi delicjami na jeden kęs z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej patelni płatki migdałowe.

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

Składniki:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

 

  • Ciasto kruche:
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 60 g cukru
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

 

  • Krem karpatkowy:

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

ETAP 1:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche

Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem
ciasto wałkujemy wylepiamy foremki do tartaletek

Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-17 minut-do złocistego koloru. Upieczone miseczki wyjąc, wystudzić.

ETAP 3:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem
z podanego przepisu miksujemy krem do tartaletek

Krem karpatkowy:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem.

ETAP 4:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem
rabarbar kroimy mieszamy z malinami cukrem i żelfiksem gotujemy

Wierzch:
Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni.
Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch udekorować galaretką rabarbarową, posypać płatkami migdałowymi.