gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Tartaletki z makiem i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tym razem zrobiłam kruche tartaletki z makiem i kokosową bezą. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej masy.

Tartaletki z makiem i bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tartaletki z makiem i bezą

 

  • Składniki ciasta:

 

 

  • Masa makowa

 

  • Masa bezowa:

 

  • 2 białka
  • 10 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Tartaletki z makiem i bezą
Przygotowanie ciasta na tartaletki:

Masło zimne kroimy nożem w kostkę albo siekaczką.  Do miski dajemy mąkę cukier puder, sól, śmietanę wbijamy jajka i dodajemy posiekane zimne masło wyrabiamy ciasto ręką Ciasto chłodzimy.

Foremki posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy krążki aby pasowały do foremek. Ciastem wyklejamy foremki. Spód każdej babeczki nakłuwamy widelcem. Z ciasta wycinamy kwiatki w środku robimy mniejszą foremką otwór.

Babeczki napełniamy masą makową na górę każdej babeczki dajemy wycięty kwiatek lekko dociskamy Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 30 minut.

Podczas pieczenia babeczek ubijamy białka ze szczyptą soli dodajemy powoli cukier ubijamy na lśniącą masę.

Do ubitej bezy dodajemy 2 łyżki wiórek kokosowych i łyżkę bułki tartej mieszamy. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego wykładamy na nie dopieczone babeczki i jeszcze wkładamy do piekarnika na około 15 minuty aż beza nabierze koloru.

POLECAM!!!
Tartaletki z makiem i bezą
Na nie dopieczone babeczki dajemy ubitą bezę