Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tartaletki z musem jabłkowym i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kruche ciasto wypełnione musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu ,żurawiny i posypane kruszonką.

Tartaletki z musem jabłkowym i żurawiną

Składniki:

Tartaletki z musem jabłkowym i żurawiną

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Na mus :

Na kruszonkę :

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z musem jabłkowym i żurawiną

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i dokładnie zagnieść ciasto.

Przygotowanie musu :

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Jabłka włożyć do rondelka, podlać wodą, dodać sok z cytryny, cukier, udusić do miękkości ciągle mieszając. Po przestudzeniu dodać cynamon, zmiksować jabłka, dodać żurawinę, wymieszać.

Przygotowanie kruszonki :

Przesianą mąkę zagnieść dokładnie z margaryną i cukrami.

Etap końcowy :

Tartaletki z musem jabłkowym i żurawiną
Tartaletki po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyciągamy od razu z foremek

Metalowe foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i potrzepać bułką tartą. Każdą foremkę wylepić dokładnie ciastem. Na każdej foremce z ciastem rozłożyć po 3 łyżki musu. Następnie posypać przygotowaną kruszonką. Przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy przez ok. 30 min. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z foremek.


Tagi:

ciastka owoce