monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Tarteletki z nadzieniem rabarbarowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe ,pyszne ciasteczka z nadzieniem rabarbarowym i kruchym spodem .Proste w przygotowaniu ,ładnie wyglądają i na pewno zachwycą gości.

 Tarteletki z nadzieniem rabarbarowym

Składniki:

Tarteletki z nadzieniem rabarbarowym

 

  • 300 g rabarbaru( jakieś 1,5 laski)
  • 200g cukru
  • 1,5 szklanka zmielonych krakersów / herbatników
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła roztopionego
  • 1 białko
  • Pół szklanki Śmietana 30%

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z nadzieniem rabarbarowym
Formy na tarta letki smarujemy masłem i układamy na blasze. Zmielone krakersy wsypujemy do miski ,dodajemy 3 łyżki cukru,3łyżki roztopionego masła i lekko roztrzepane widelcem białko. Mieszamy ,tak przygotowaną mieszanką wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 C przez 10 min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy. Nadzienie: Rabarbar myjemy ,kroimy w grubszą kostkę ,wrzucamy do rondelka razem z cukrem ,dodajemy odrobinę wody .Gotujemy na wolnym ogniu aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsta konfitura ok. 50 min. studzimy i nadziewamy tartinki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Każdą tarteletkę ozdabiamy śmietaną i listkiem mięty.