Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tartaletki z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne kruche ciasto, do tego kwaskowy rabarbar i chrupiąca maślana kruszonka. Idealne do popołudniowej kawy.

Tartaletki z rabarbarem

Składniki:

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto:

  • 1 pełna szklanka mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie i kruszonka:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z rabarbarem
1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wysiekać, uformować kopiec, wbić żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

2. Rozwałkować, podzielić za pomocą salaterki na 4 krążki. Wyłożyć w czterech wysmarowanych masłem foremkach do tartaletek. Ponakłuwać widelcem aby ciasto za bardzo nie urosło. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. W tym czasie z mąki, masła i cukru wyrobić palcami kruszonkę, a obrany rabarbar pokroić w kostkę. Na zapieczone ciasto ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!