Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Tartaletki z sosem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodka przekąska dla smakoszy ciasta francuskiego

Tartaletki z sosem czekoladowym

Składniki:

Tartaletki z sosem czekoladowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • masło i cukier do foremek
  • SOS:
  • 160 ml śmietany 20%
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Tartaletki z sosem czekoladowym
Rozwinięte ciasto smarujemy masłem. Posypujemy przyprawą do pierników, cynamonem, skórką pomarańczową i cukrem. Zwijamy w rulon, kroimy na plasterki. Każdy plasterek wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej i wałkujemy. Foremki do babeczek smarujemy po zewnętrznej stronie masłem, posypujemy cukrem. Na każdej foremce kładziemy plaster ciasta. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. SOS: Śmietanę lekko podgrzewamy. Dosypujemy cukier i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia. W gorącej śmietanie rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy masło oraz mleko. Gdy babeczki wystygną, napełniamy je sosem.