przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne malutkie tarty smakują także dzieciakom..

Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe

 

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy do niej margarynę i zagniatamy tak by wyszła jakby kruszonka. Następnie dodajemy żółtko , zagniatamy . Dodajemy wodę w takiej ilości by ciasto ładnie się połączyło. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy foremki do tartaletek tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy je ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około kwadransa. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy. Do garnka wrzucamy masło ( 2 łyżki), wsypujemy szpinak. Dusimy. Kiedy szpinak się już rozmrozi, doprawiamy go solą, pieprzem, gałką dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz bazylię. Dusimy jeszcze około 10 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Do garnuszka dajemy 2 łyżki masła, pieczarki i dusimy na małym ogniu do miękkości. Wówczas zdjemujemy przykrywkę aby sos odparował. Solimy, pieprzymy, na na koniec dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Gotujemy wszystko razem przez około 3 minuty. Napełniamy nasze tartaletki farszem: najpierw warstewka szpinaku, następnie kurczak, odsączone z sosu pieczarki. Polewamy wszystko odrobiną śmietany i posypujemy starttym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni - 10 minut.
Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe
Ciasto powinno schłodzić się w lodówce przez około 10 minut.
Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe
Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw.
Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe
Szpinak należy dobrze doprawić:solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową oraz bazylią.
Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe
FOremki do tarteletek smarujemy tłuszczemu i wysypujemy mąką lub tartą bułką..