margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Tarte jabłka w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Letni sezon na jabłka z działki powoli się kończy więc tym razem zamiast ciast robię słoiki na zimę.Takie jabłka doskonale się nadadzą do szarlotki,racuchów jak i naleśników na słodko.

Tarte jabłka w słoiku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarte jabłka w słoiku

 

  • 2kg jabłek(obranych i bez gniazd nasiennych)
  • 1szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Tarte jabłka w słoiku
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do garnka w którym będą się gotować,wsypać cukier podgrzewać na małym ogniu 10 minut, od czasu przemieszać .Następnie przełożyć do słoików,zakręcić i wstawić do garnka zalać ciepłą wodą do ¾ wysokości słoika i pasteryzować 10 minuto od chwili zagotowania.
Tarte jabłka w słoiku
Jabłka obrane pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone
Tarte jabłka w słoiku
Starte bezpośrednio do garnka i pocukrowane