czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarte mousse au chocolat

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tarta jest mocno czekoladowa, idelanie współgra z filiżanką gorzkiej kawy...

Tarte mousse au chocolat Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarte mousse au chocolat

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 150g masła,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • budyń czekoladowy (45g),
  • 150g gorzkiej czekolady,
  • 50g mlecznej czekolady,
  • laska wanilii,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Mus:
  • 3 jajka,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 50g mlecznej czekolady,
  • 100g masła,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 łyżki likieru czekoladowego,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Tarte mousse au chocolat
1. Czekoladę połamać na kawałki, stopić wraz z masłem, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać nasiona wanilii. Połączyć z przestudzoną czekoladą. Dodać sproszkowany budyń oraz proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na formę do przygotowanej tarty o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. 2. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem, przestudzić. Żółtka dokładnie utrzeć z kakao, dodać do zimnej czekolady. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypując cukier. Żelatynę rozpuścić w 80ml zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodać do czekolady wraz z likierem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wg uznania.
Tarte mousse au chocolat
Gotowe ciasto wylać do formy na tartę, upiec