lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tarteletki -eksplozja smaku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Owocowe tarteletki z budyniem to smaczna niespodzianka.

Tarteletki -eksplozja smaku  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarteletki -eksplozja smaku

 

  • Ciasto na tarteletki :

 

 

 

  • 150 gram cukru truskawkowego

 

 

  • 3 żółtka

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatki:

 

  • budyń śmietankowy 1 szt
  • mleko

 

  • 2 galaretki cytrynowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki -eksplozja smaku
Ciasto na tarteletki:

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy zimna margarynę pokrojoną cukier , proszek do pieczenia i żółtka . Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Trzymamy dwie godzinki.



Gotujemy budyń tak jak pisze na opakowaniu.

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody.

Owoce( brzoskwinie kroimy w plastry, arbuza w kostkę)



Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto wałkujemy , wycinamy kwadraty i wkładamy w foremki wysmarowanej margaryną , odcinamy nadmiar. Dociskamy lekko i pieczemy 10 minut w 170 stopniach .



Budyń  wlewamy w ostudzone tarteletki do połowy i układamy owoce , zalewamy tężejącą galaretką . Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Tarteletki -eksplozja smaku
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy zimna margarynę pokrojoną cukier , proszek do pieczenia i żółtka . Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Trzymamy dwie godzinki.
Tarteletki -eksplozja smaku
Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto wałkujemy , wycinamy kwadraty i wkładamy w foremki wysmarowanej margaryną , odcinamy nadmiar. Dociskamy lekko i pieczemy 10 minut w 170 stopniach
Tarteletki -eksplozja smaku
Po wyjęciu z pieca studza się około 15 minut
Tarteletki -eksplozja smaku
Budyń ugotowany wlewamy w ostudzone tarteletki tak do połowy i układamy owoce , zalewamy tężejącą galaretką . Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.