czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarteletki z budyniem i malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tarteletki są dziecinnie proste i niebiańsko smaczne.

Tarteletki z  budyniem i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarteletki z budyniem i malinami

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 opak. budyniu o smaku gumy do żucia,
  • 2 niepełne szkl. mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 20 dag malin.

Sposób przygotowania:

Tarteletki z budyniem i malinami
1. Mąkę przesiać, dodaćc cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli, wymieszać. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Owinąć folią i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Foremki na tarteletki o śr. 11cm (6szt) natłuścić i oprószyć cienko kaszką manną lub bułką tartą. Wylepić ciastem dno i boki foremek i nakłuć widelcem. Piec ok. 10-15 min w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z foremek. 2. 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące si mleko i gotować, aż zgęstnieje. Gdy będzie lekko ciepły nałożyć do ostudzonych tarteletek. Udekorować świeżymi malinami.
Tarteletki z  budyniem i malinami
Ciastem wylepić foremki, ankłuć widelcem,

Tagi:

ciasto