Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tarteletki z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tarteletki z bitą śmietaną i czekoladą są smaczne i bardzo łatwy do przygotowania. Kuszą nie tylko dzieci.

Tarteletki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarteletki z czekoladą

 

  • Ciasto
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • Krem:
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukry pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • powidełka śliwkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z czekoladą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, żółtka, śmietanę, skórkę pomarańczową i siekać do połączenia się składników, Następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Krem: Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, połączyć z płynną żelatyną. Dodać 2/3 tabliczki startej na tarce o dużych oczkach czekolady, wymieszać. Zimne babeczki posmarować powidełkami i wyłożyć przygotowaną śmietanę. Po wierzchu posypać pozostałą startą czekoladą. Ozdobić według uznania.
Tarteletki z czekoladą
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto i rozwałkować
Tarteletki z czekoladą
Wylepić foremki upiec posmarować powidłami
Tarteletki z czekoladą
Ubitą śmietanę wymieszać z tartą czekoladą
Tarteletki z czekoladą
Upieczone babeczki napełnić śmietaną ozdobić