kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarteletki z kapustą z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki. Taki sposób podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zos

Tarteletki z kapustą z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarteletki z kapustą z grzybami

 

  • Ciasto:
  • 200g maki pszennej
  • 75g masła
  • 2 łyżki smalcu bez skwarek
  • czubata łyżka jogurtu greckiego
  • sól
  • Farsz:
  • 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
  • łyżka masła klarowanego
  • biała cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)
  • sól, czarny pieprz, majeranek
  • płatki papryki

Sposób przygotowania:

Tarteletki z kapustą z grzybami
Ciasto: Składniki na ciasto siekamy nożem a następnie szybko wyrabiamy ręką. Formujemy kulę i owijamy w folie spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Cienko rozwałkowujemy. Foremki do tarteletek smarujemy olejem. Wykładamy ciastem i nakłuwamy dno widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach C. Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z grzyba,mi nakładamy na upieczony spody. Posypujemy płatkami papryki. Dekorujemy natką pietruszki.
Tarteletki z kapustą z grzybami
Ciasto: Składniki na ciasto siekamy nożem a następnie szybko wyrabiamy ręką.
Tarteletki z kapustą z grzybami
Formujemy kulę i owijamy w folie spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Cienko rozwałkowujemy.
Tarteletki z kapustą z grzybami
Foremki do tarteletek smarujemy olejem.
Tarteletki z kapustą z grzybami
Wykładamy ciastem i nakłuwamy dno widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach C.