SUPERPRZEPIS

Tarteletki z kaszą manną

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Tarteletki z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Nigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra. Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:)

Składniki:

Tarteletki z kaszą manną

 

  • Na dwie porcje (formy o śr. ok 10cm)

 

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z kaszą manną
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki. Lekko zmrożone ciasto wałkujemy przez folię spożywczą i wykrawamy odrobinę większe krążki niż foremki do tarteletek. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem z kaszy manny i układamy na wierzch pokrojone na małe cząstki jabłka. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut. Smacznego! 
Tarteletki z kaszą manną
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i odstawiamy do zamrażarki
Tarteletki z kaszą manną
Z ciasta wycinamy krążki na kształt foremek
Tarteletki z kaszą manną
Ciastem wylepiamy foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Tarteletki z kaszą manną
Podpieczone tarteletki wyciągamy i uzupełniamy kremem z kaszy i jabłkami