misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Tarteletki z nektarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i szybki podwieczorek dla maluchow albo przystawka do kawy.

Tarteletki z nektarynkami

Składniki:

Tarteletki z nektarynkami

 

  • Skladniki na 6 tartaletek :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 nektarynki
  • Pol szklanki zmielonych migdalow
  • 6 lyzek dzemu
  • 1 zoltko i 3 lyzki mleka do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z nektarynkami
Nagrzac piekarnik do 170°C.
Rozlozyc ciasto i wyciac w nim 6 krazkow wielkosci foremek i 6 krazkow do przykrycia tarteletek ( jak ciasta niestarczy to zagniesc spowrotem odpady, rozwalkowac i wyciac krazki.
Wylozyc foremki wiekszymi krazkami ciasta, posypac spod proszkiem z migdalow aby wciagnal sok z nektarynki i nie zamoczyl ciasta. Przekroic nektarynki na pol, wyjac pestke i obrac nektarynke ze skorki. Polozyc polowke nektarynki na ciasto, wybrzuszeniem do gory. Posmarowac odrobina maselka owoc , nalozyc lyzeczke dzemu ( u mnie truskawkowy) lub po prostu cukru albo miodu i przykryc ciastem.
Ciasto posmarowac mieszanka zoltka z mlekiem i ponacinac.
Piec przez 20 minut.
Tarteletki wyszly bardzo smaczne, nektarynka sie upiekla, ciasto nie zamoklo, dzem i migdaly nadaly dodatkowy posmak. Zaluje,ze zrobilam tylko 6, bo kazdy mial ochote na jeszcze. Przepis na pewno do powtorki, nektarynki sie sprawdzily, mozna sprobowac z innymi owocami.