zabus87

zabus87

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Tartinki jajeczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób podania: Tartinki można podawać polane ketchupem lub innym sosem, aby urozmaicić smak można dodać podsmażoną paprykę lub pomidory. Do dekoracji można użyć szczypiorku lub natki pietruszki.

Tartinki jajeczne

Składniki:

Tartinki jajeczne

 

  • 5-6 jaj
  • 2-3 kiełbasy w pętku np. śląska
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • kilka łyżek mąki
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 8 silikonowych foremek do tartinek lub 12 do babeczek.

Sposób przygotowania:

Tartinki jajeczne
Wykonanie: •Przygotować 8 foremek do tartinek. Ułożyć na blasze z piekarnika. •Pieczarki pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć na patelni wraz z cebulą, poczekać aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem. •Wędlinę pokroić w kostkę lub plastry, podsmażyć na patelni, odcedzić tłuszcz który wytopi się z wędliny i połączyć z pieczarkami.•Wymieszać farsz i włożyć do tartinek. •Jajka rozbełtać mikserem, dodać mleko i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać wszystkie składniki tak by powstało ciasto jak na omlet. • Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach, dodać do masy jajecznej i doprawić solą i pieprzem nie zapominając że farsz jest już doprawiony. •Zalać farsz powstałym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10-15 minut, a w zasadzie wyjąć z piekarnika gdy masa jajeczna zbrązowieje i tartinki zwiększą swą objętość. •Tartinki posypać serem tuż przed wyciągnięciem z piekarnika.