agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Tatar na kanapce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tatar - tradycyjna polska przystawka z polędwicy wołowej w innej odsłonie. Serwowana w formie kanapki z jajkiem przepiórczym.

Tatar na kanapce

Składniki:

Tatar na kanapce

 

  • 150 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko przepiórcze
  • 1 ogórek konserwowy
  • cebula
  • kapary w oliwie
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 kromka pieczywa

Sposób przygotowania:

Tatar na kanapce

ETAP 1:

Tatar na kanapce
Dodatki do kanpaki :cebula, jajka, ogórek, musztarda i kapary

Mięso dokładnie oczyścić ze wszystkich żyłek, następnie zmielić lub posiekać.


Musimy pamiętać że mięso nie jest poddawane obróbce termicznej więc musi być świeże oraz przygotowane krótko przed podaniem.


Zmielone mięso dokładnie łączymy z musztardą oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem.


Przygotowujemy pozostałe składniki : cebulę, jajka, kapary oraz ogórek

ETAP 2:

Tatar na kanapce
W porcji uformowanego mięsa robimy mały dołek

Ogórek kroimy w cienkie plasterki. Cebulkę siekamy w drobną kostkę.


Na kromce chleba układamy plasterki ogórka oraz mięso z wyżłobionym dołkiem. Do dołka wkładany cebulkę, żółtko oraz kilka kapar.