eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tatar śledziowy Eli z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam warstwowy tatar śledziowy z surowymi buraczkami, jasnym porem, ogórkiem kiszonym i majonezem.

Tatar śledziowy Eli z buraczkami

Składniki:

Tatar śledziowy Eli z buraczkami

śledzie

  • 40 dkg solonych płatów śledziowych

pozostałe składniki

  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 kawałek (około 10 cm) jasnego pora
  • 1 większy burak

przyprawy

  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy Eli z buraczkami

przygotowanie śledzi

Tatar śledziowy Eli z buraczkami
Opłukane i wymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę.

Śledzie opłukać, wymoczyć (około 8 godzin) i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie pora

Tatar śledziowy Eli z buraczkami
Opłukanego i osuszonego pora drobno pokroić.

Pora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.

przygotowanie buraka

Tatar śledziowy Eli z buraczkami
Obranego i umytego buraka zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Buraka obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie ogórków

Tatar śledziowy Eli z buraczkami
Kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę razem ze skórką.

Ogórki kiszone razem ze skórką pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie tatara

Przygotować ring do przystawek i położyć na talerzu. Do środka włożyć warstwę buraczków, oprószyć solą i pieprzem. Na buraczki wyłożyć warstwę pora i ucisnąć. Na pora wyłożyć warstwę śledzia i na wierzch ogórki. Na górę wyłożyć majonez. Całość powtarzać aż się wyczerpią składniki. Smacznego!