Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tatar śledziowy z warzywami.

Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem

 

  • 2 marchewki
  • 5 filetów śledziowych Matjas
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 3 płaty czerwonej papryki konserwowej
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • ok. 2-3 łyżki posiekanej zielonej części dymki
  • cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem
Marchew obrać, ugotować, pokroić w małą kostkę. Paprykę, ogórki odsączyć i pokroić również w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i ewentualnie przelać wrzątkiem, odcedzić, dodać do miski. Dołożyć posiekaną dymkę. Filety śledziowe wymoczyć ok. 20 min. w wodzie, również pokroić w kostkę, dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, dodać paprykę słodką i olej.
Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem
Marchew ugotować i pokroić razem z ogórkiem w kostkę.
Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem
Cebulę i dymkę równiez posiekać, dołożyć do miski.
Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem
Na koniec dodac posiekaną paprykę konserwową.
Tatar śledziowy z papryką i ogórkiem
Śledzie pokroić w kosteczkę, całość wymieszać.