GUSTo

GUSTo

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny befsztyk tatarski. Ze świeżym żółtkiem, drobno posiekaną cebulą. Podany ze świeżym pieczywem. Doprawiony solą i pieprzem czarnym.

Tatar wołowy (befsztyk tatarski) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

 

  • 300g polędwicy wołowej (100g-150g porcja)
  • żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka maggi (ta przyprawa do zup)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chili
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1 cebula
  • czosnek

 

  • Można również dodać:

 

Sposób przygotowania:

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)
Klasyczny befsztyk tatarski. Ze świeżym żółtkiem, drobno posiekaną cebulą. Podany ze świeżym pieczywem. Doprawiony solą i pieprzem czarnym. Olej, odrobina maggi, sos sojowy, szczypta chili dają nieziemski smak temu daniu. Które wbrew pozorom robi się dłużej niż chwilkę. Krok 1 Mięso należy bardzo drobno posiekać, doprawić do smaku (dodatki wg. własnego gustu, każdy ma inny wyrafinowany gust). Następnie tatara przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Krok 2 Cebulę, ogórki, czosnek, pieczarki i inne dodatki siekamy bardzo dokładnie. WAŻNE! Nie mieszaj tych dodatków ze sobą! Krok 3 Z mięsa uformować 2 lub 3 porcje, w kształcie kuli, po środku zrobić wgłębienie na żółtko, ułożyć w centrum talerza, wokół rozstawić cebulkę, czosnek, pieczarki, ogórki i inne dodatki. Na przygotowane już miejsce wkładamy po 1 żółtku na porcje. WAŻNE! Pamiętaj, żeby rozdzielić białko od żółtka, białko w tym przepisie jest zbędne. Podawać z dodatkiem sosu sojowego, maggi oraz z świeżym chlebem. Wykonał: Tytus Żurawski, Toruń.
Tatar wołowy (befsztyk tatarski)
Przygotowane składniki
Tatar wołowy (befsztyk tatarski)
Przygotowany świeży chlebek
Tatar wołowy (befsztyk tatarski)
Dodatki przygotowane na talerzu
Tatar wołowy (befsztyk tatarski)
Przepyszny befsztyk tatarski SMACZNEGO!